Čes. stomatol. Prakt. zub. lék. (Czech Dental Journal) 2006; 106(6): 115-117

Výživa u onkologicky nemocných II. Praktická doporučení a postupy ve výživě onkologicky nemocných

Z. Wilhelm
Fyziologický ústav LF MU, Brno

Onkologické onemocnění výrazně mění metabolické děje, které jsou, v porovnání s fyziologickými, méně efektivní. Jinými slovy řečeno, výsledkem změněného metabolismu je nižší zisk vysokoenergetických substrátů, například ATP. Tento energetický deficit se pokoušíme nahradit. Současně se substitucí tolik potřebných substrátů se současně setkáváme s řadou nepříznivých faktorů, které nejenom snižují a mění chuť k jídlu, ale také zvyšují averzi k některým jídlům, zhoršují žvýkání i polykání přijímané stravy. Samotná léčba onkologického onemocnění výše zmíněné negativa ještě násobí.

Klíčová slova: malnutrice; ztráta hmotnosti; komplikace výživy

Nutrition in Oncological Patients II. Practical Recommendations and Procedures in the Nutrition of Oncological Patients

Oncological diseases markedly changes metabolic pathways, which are less effective in comparison with physiological ones. In other words, the outcome of the modified metabolism is a lower gain of high-energy substrates, e.g. ATP. This energy deficit is to be substituted. Concurrently with the substitution of so needed substrates we encounter a series of unfavorable factors, which not only decrease and change appetite, but they also increase aversion against some kinds of food, and deteriorate chewing and swallowing of food. The therapy of oncological diseases itself increases the above mentioned negative factors even more.

Keywords: malnutrition; weight loss; complication in nutrition

Zveřejněno: 1. prosinec 2006  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Wilhelm Z. Výživa u onkologicky nemocných II. Praktická doporučení a postupy ve výživě onkologicky nemocných. Čes. stomatol. Prakt. zub. lék. 2006;106(6):115-117.
Stáhnout citaci

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.