Čes. stomatol. Prakt. zub. lék. (Czech Dental Journal) 2007; 107(3): 70-76

Účinek mléka a fluoridovaného mléka na kaz zubního kořene v podmínkách in vitro

R. Ivančaková, J. D. Harless, M. M. Hogan, J. S. Wefel
Stomatologická klinika LF UK a FN, Hradec Králové, přednostka doc. MUDr. V. Hubková, CSc.
Dows Institute for Dental Research, College of Dentistry
University of Iowa, USA

Karioprotektivní účinek mléka a fluoridovaného mléka na zubní sklovinu je dostatečně znám. Existuje však velmi málo informací o tom, zda mléko či fluoridované mléko má podobný efekt na tkáně zubního kořene. Cílem této studie bylo porovnat účinek obyčejného mléka a fluoridovaného mléka na kaz na povrchu zubního kořene. Nejprve byly experimentálně vytvořeny arteficiální kariézní kořenové léze, které byly nařezány a následně hodnoceny pomocí mikroskopie v polarizovaném světle (PLM) a mikroradiografie (MRG). Potom byly jednotlivé řezy pokryty acidorezistentním lakem, kromě vlastní léze, a rozděleny do skupin. Vzorky byly vystaveny působení 2% obyčejného a fluoridovaného mléka na dobu 40 hodin. Po této době byly léze identickým způsobem hodnoceny znovu. Byla měřena jejich hloubka a charakter a výsledky byly porovnány pomocí nepárového t-testu. Obě evaluační metody prokázaly redukci hloubky léze (pro mléko i fluoridované mléko), přičemž statisticky významně větší redukce hloubky byla zaznamenána u fluoridovaného mléka (p

Klíčová slova: fluoridy; mléko; kaz kořene; remineralizace

Effect of Plain and Fluoridated Milk on Root Surface Caries in Vitro

The caries-protective effect of milk and fluoridated milk on enamel has been reported; however, few data are available concerning the role of milk and/or fluoridated milk on root surfaces. The aim of this study was to compare the effect of plain and fluoridated milk on root surface caries. Artificial root surface lesions were created, sectioned and analysed using polarized light microscopy (PLM) and microradiography (MRG). The sections were covered with acid - resistant varnish except of the original surface and assigned to a treatment group. The samples were immersed in 2% plain milk or fluoridated milk for 40 hours and re-evaluated. Changes were measured and mean differences were compared with an unpaired t-test. Both techniques revealed a reduction in lesion depth for each milk group; however, a significantly greater reduction (p

Keywords: fluoride; milk; root caries; remineralization

Zveřejněno: 1. září 2007  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Ivančaková R, Harless JD, Hogan MM, Wefel JS. Účinek mléka a fluoridovaného mléka na kaz zubního kořene v podmínkách in vitro. Čes. stomatol. Prakt. zub. lék. 2007;107(3):70-76.
Stáhnout citaci

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.