Čes. stomatol. Prakt. zub. lék. (Czech Dental Journal) 2010; 110(6): 83-87

Fytoterapeutika a jejich vliv na orální zdraví (Souborný referát)

K. Chytilová*, J. Pazdera, P. Tvrdý
Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie LF UP a FN, Olomouc

V přehledném článku autoři prezentují současné poznatky o botanických charakteristikách některých rostlin a bobulovitých plodů (brusinka, ostružiník, jahoda, vinná réva, zimolez) a příznivém vlivu látek v nich obsažených (proantokyaniny, antokyaniny, kyselina elagilová, flavonoidy) na orální zdraví. Řada těchto příznivých účinků byla v minulosti využívána v lidovém léčitelství. V současnosti jsou tyto vlastnosti předmětem intenzivního výzkumu a byly potvrzeny také testy prováděnými in vitro. Pozornost je věnována zejména protizánětlivým, antibakteriálním a antikancerogenním účinkům těchto látek a možnostem jejich terapeutického využití ve stomatologii.

Klíčová slova: fytoterapeutika; orální zdraví

Phytotherapeutics and Their Effects of Oral Health

In the review the authors outline present knowledge on botanical characteristics of some plants and berrylike fruits (cranberry, blackberry, strawberry, grapevine, honeysuckle) and favorable effects of compounds they contain (protoanthocyanins, anthocyanins, ellagic acid, flavonoids) on oral health. Some of these favorable effects have been used in folk medicine in the past. At the present time these properties are the subject of intensive research and they have been also confirmed in tests performed in vitro. The attention is devoted especially to their anti-inflammatory, antibacterial and anticancer effects and their possible use in stomatology.

Keywords: phytotherapeutics; oral health

Zveřejněno: 1. prosinec 2010  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Chytilová K, Pazdera J, Tvrdý P. Fytoterapeutika a jejich vliv na orální zdraví (Souborný referát). Čes. stomatol. Prakt. zub. lék. 2010;110(6):83-87.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bodet, C., Chandad, F., Grenier, D.: Inhibition of host extracellular matrix destructive enzyme production and aktivity by a high-molecular-weight cranberry fraction, J. Periodont. Ras., 42, 2007, s. 159-168. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Bode, C., Pi, M., Chandad, F., Genie, D.: Inhibition of periodontopathogen-derived proteolytic enzymes by a high-molecular-weight fraction isolate from cranberry, Journal of Antimicrobial Chemotherap, 57, 2006, s. 685-690. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Duthie, J. S.: Berry phytochemicals, genomic stability and cancer: Evidence for chemoprotection at several stages in the carcinogenic process. Mol. Nutr. Food Res.,51, 2007, s. 665-674. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Han, C., Ding, H., Casto, B., Stoner, G. D., D'Ambrosio, S. M.: Inhibition of the growth of premalignant and malignant human oral cell lines by extracts and components of black raspberries. Nutr. Carce, 51, 2005, 2, s. 207-217. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Heinrich, J., Švarcová, I., Valentová K.: Plody Lonicera caerulea: Perspektivní funkční potravina a zdroj biologicky aktivních látek. Chem. Listy, 102, 2008, s. 245-254.
  6. Juany, Ch., Juany, Y., Jingxia, L., Hu, W., Aziz, R., Tang, M., Sun, N., Cassad, J., Stoner, G. D.: Inhibition of Benzo(a)pyrene Diol-Epoxide-induced Transactivation of activated Protein 1 and Nuclear Factor kappaB by Black Raspberry Extracts. Cancer Research, 62, 2002, s. 6857-6863. Přejít na PubMed...
  7. King, M., Chatelain, K., Farris, D., Jensen, D., Pickup, J., Swapp, A. O., Halley, S., Kingsley, K.: Oral squamous cell carcinoma proliferative phenotype is modulated by proanthocyanidins: a potential prevention and treatment alternative for oral cancor. BMC Complementary and Alternative Medicine, 2007, s. 7-22. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Mallery, S. R., Stoner, G. D., Larsen, P. E., Fields, H. W., Rodrigo, K. A., Schwarz, S. J., Tian, Q., Da, J., Mumpe, R. J.: Formulation and in-vitro and in-vivo evaluation of a mucoadhesive gel containing freeze dried black raspberries: Implications for oral cancer chemoprevention. Pharmaceutical Research, 24, 2007, 4. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Rodrig, K A., Rawal, Y., Renner, R J., Schwartz, S. J., Tian, Q., Larsen, P. E., Mallery, S. R.: Suppression of the tumorigenic phenotype in human oral squamous cell carcinoma cells by an ethanol extract derived from freeze-dried black raspberries, Nutr. Cancer, 54, 2006; 1, s. 58-68. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Seeram, N. P., Adams, L., Hardy, M. L., Heber, D.: Total cranberry extract versus its phytochemical constituents: antiproliferative and synergistic effects against human tumor cell lines. J. Agric. Food Chem., 52, 2004, 9, s. 2512-251. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Seeram, N. P., Adams, L. S., Zhang, Y., Lee, R., Sand, D., Scheulle, H. S., Heber, D.: Blackberry, black raspberry, blueberry, cranberry, red raspberry, and strawberry extracts inhibit growth and stimulate apoptosis of human cancer cells in vitro, J. Agric. Food Chem., 54, 2006, 25, s. 9329-9339. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Xu, H., Aziz, R. M., Sun, N., Cassady, M. J., Kamendulis, L. M., Xu, Y., Stoner, G. D., Klauning, J. E.: Inhibition of cellular transformation by berry extrakt. Carcinogenesis, 22, 2001, 2, s. 351-356. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Zafra-Stone, S., Zasmán, T., Bagchi, M., Chatterjee, A., Vinson, J. A., Bagách, D.: Berry anthocyanins as novel antioxidants in human health and disease prevention, Mol. Nutr. Food Res., 51, 2007, s. 675-683. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Zdařilová, A., Malíková, J., Dvořák, Z., Ulrichová, J., Šimánek, V.: Kvartérní isochinolinové alkaloidy sanguinarin a chelerythrin. Účinky in vitro a in vivo, Chem. Listy, 100, 2006, s. 30-41.

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.