Čes. stomatol. Prakt. zub. lék. (Czech Dental Journal) 2011; 111(2): 29-41
Halitóza - současný pohled na etiologii, diagnózu a léčbu
- 1 Dětská stomatologická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha
- 2 Zubní ordinace D. M. D., Praha
Halitóza je termín označující nepříjemný a okolí obtěžující zápach dechu, který má až z 90 % svůj původ v ústní dutině. Ten je výsledkem mikrobiálního rozkladu organických látek, jako jsou proteiny, peptidy nebo glukóza. Za foetor jsou zodpovědné především těkavé sloučeniny síry (VSC) vznikající hlavně v dorzální části jazyka, ale k výslednému zápachu mohou přispívat i jiné látky, jako například diaminy, organické kyseliny, aromatické heterocyklické sloučeniny, ketony a další. K výslednému obrazu nevábného dechu také přispívá nesanovaná dentice, záněty parodontu a dásní, snížená salivace a jiné. Nezanedbatelnou kapitolou této problematiky jsou i extraorální příčiny halitózy.
Zapáchající dech lze dnes již měřit řadou metod, z nichž však nad jiné vyniká organoleptické měření, dále velice pohotové a populární měření VSC (sulphide monitoring), a poměrně exaktní, ale nákladná plynová chromatografie.
Za základní prvek v redukci halitózy se považuje mechanické odstraňování mikroorganismů se zvláštním zaměřením na odstraňování povlaku jazyka. V léčbě se používají i mikroorganismy redukující (např. chlorhexidin), nebo látky chemicky neutralizující zapáchající složky dechu. Největšího účinku však tyto přípravky dosahují, jsou- li doplňkem vhodné ústní hygieny.
Klíčová slova: halitóza; mikroorganismy; plynová chromatografie; organoleptické měření
Halitosis - Present View of the Etiology, Diagnosis and Therapy
Halitosis is an unpleasant or offensive odor emanating from the breath, which has its origin in approximately 90% in the oral cavity. Especially the dorsum of the tongue is being supposed to be the major place, where the halitosis comes up. This malodor arises from the microbial degradation of organic substrates, such as proteins, peptides, or glucose. The final odiferous products are volatile sulphur - containing compounds (VSC), but apart from these compounds, there are other substances, like diamines, short-chain fatty acids, phenyl containing compounds, etc., which make the halitosis. Nevertheless, decayed tooth, parodontitis or inflammation of the gums can also make unpleasant bad breath, as well as the very important non-oral etiologies of halitosis.
There are three most important measurement methods of halitosis. The first is organoleptic measurement and the second is sulphide monitoring, which is a modern and easily used method. Gas chromatography is the preferable method if precise measurements of specific gases are required, but has the limitation that this method is very expensive and difficult.
Undoubtedly, the basic management of bad breath is mechanically reducing the amount of micro - organisms in the oral cavity, especially from the dorsum of the tongue. We can also chemically reduce the amount of bacteria, or neutralize the odorous compounds of the breath, but these chemical ingredients of oral healthcare products seem most effective when applied in addition to instructions in the oral hygiene.
Keywords: halitosis; gas chromatography; organoleptic evaluation
Zveřejněno: 1. červen 2011 Zobrazit citaci
Reference
- Bosy, A., Kulkarni, G. V., Rosenberg, M., McCulloch, C. A.: Relationship of oral malodor to periodontitis: evidence of independence in discrete subpopulations. Journal of Periodontology, 65, 1994, s. 37-46.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Broek, A. M. W. T., Feenstra, L., de Baat, C.: A review of the current literature on aetiology and measurement methods of halitosis. Journal of Dentistry, 35, 2007, s. 627-635.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Broek, A. M. W. T., Feenstra, L., de Baat, C.: A review of the current literature on mangement of halitosis. Oral Diseases, 14, 2008, s. 30-39.
Přejít na PubMed...
- Carvalho, M. D., Tabchoury, C. M., Cury, J. A., Toledo, S., Nogueira-Filho, G. R.: Impact of mouthrinses on morning bad breath in healthy subjects. Journal of Clinical Periodontology, 31, 2004, s. 85-90.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Cicek, Y., Orbak, R., Tezel, A., Orbak, Z., Erciyas, K.: Effect of tongue brushing on oral malodor in adolescents. Pediatric Int., 45, 2003, s. 719-723.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- De Boever, E. H., Loesche, W. J.: Assessing the contribution of anaerobic microflora of the tongue to oral malodor. Journal of American Dent Association, 126, 1995, s. 1384-1393.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Faveri, M., Hayacibara, M. F., Pupio, G. C., Cury, J. A., Tsuzuki, C. O., Hayacibara, R. M.: A cross-over study on the effect of various therapeutic approaches to morning breath odour. Journal of Clinical Periodontology, 33, 2006, s. 555-560.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Fedorowicz, Z., Aljufairi, H., Nasser, M., Outhouse, T. L., Pedrazzi, V.: Mouthrinses for the treatment of halitosis. Cochrane Database Syst. Rev., 8, 2008, 4, CD006701.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gordon, D. F., Gibbons, J. R.: Studies of the predominant cultivable micro-organisms from the human tongue. Arch. Oral Biol., 11, 1966, s. 627-632.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ierardi, E., Amoruso, A., La Notte, T. et al.: Halitosis and Helicobacter pylori. A possible relationship. Digestive Diseases and Scinces, 43, 1998, s. 2733-2737.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kleinberg, I., Westbay, G.: Salivary and metabolic factors involved in oral malodor formation. Journal of Periodontology, 63, 1992, s. 768-775.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kolahi, J., Soolari, A.: Rinsing with chlorhexidine gluconate solution after brushing and flossing teeth: a systematic review of effectiveness. Quintessence Int., 37, 2006, 8, s. 605-612.
- Kozlovsky, A., Goldberg, S., Natour, I., Rogatky-Gat, A., Gelernter, I., Rosenberg, M.: Efficancy of a 2-phase oil:water mouthrinse in controlling oral malodour, gingivitis and plaque. Journal of Periodontology, 67, 1996, s. 577-582.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lee, H., Kho, H. S., Chung, J. W., Chung, S. C., Kim, Y. K.: Volatile sulphur compounds produced by Helicobacter pylori. Journal of Clinical Gastroenterology, 40, 2006, s. 421-426.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Liu, X. N., Shinada, K., Chen, X. C., Zhang, B. X., Yaegaki, K., Kawaguchi, Y.: Oral malodour-releated parametres in the Chinese general population. Journal of Clinical Periodontology, 33, 2006, s. 31-36.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- McNamara, T. F., Alexander, J. F., Lee, M., Plains, M.: The role of microorganisms in the production of oral malodor. Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology, 34, 1972, s. 41-48.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Meskin, L. H.: A breath of fresh air. Journal of the American Dental Association, 127, 1996, s. 1282-1286.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Nalcaci, R., Sönmez, I. S.: Evaluation of oral malodor in children. Oral Surg. Oral Med. Oral Pathol. Oral Radiol. Endod., 106, 2008, 3, s. 384-388.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Persson, S., Claesson, R., Carlsson, J.: The capacity of subgingival microbiotas to produce volatile sulfur compounds in human serum. Oral Microbiology and Immunology, 4, 1989, s. 169-172.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Persson, S., Edlund, M. B., Claesson, R., Carl-sson, J.: The formation of hydrogen sulfide and methyl mercaptan by oral bacteria. Oral Microbiology and Immunology, 5, 1990, s. 195-201.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Prophylaxis dialogue. GABA International AG.
- Quirynen, M., Avontroodt, P., Soers, C. et al.: The efficacy of amine fluoride/ stannous fluoride in the suppression of morning breath odour. Journal of Clinical Periodontology, 29, 2002, s. 944-954.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Quirynen, M., Avontroodt, P., Soers, C., Zhao, H., Pauwels, M., van Steenberghe, D.: Impact of tongue cleansers on microbial load and taste, Journal of Clinical Periodontology, 31, 2004, s. 506-510.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Quirynen, M., Mongardini, C., van Steenberghe, D.: The effect of a 1-stage full-mouth disinfection on oral malodor and microbial colonization of the tongue in periodontitis patients. A pilot study. Journal of Periodontology, 69, 1998, s. 374-382.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ramji, N., Iyer, R., Chandrasekaran, S.: Phenolic antibacterials from Piper betel in the prevention of halitosis. Journal of Ethno-pharmacology, 83, 2002, s. 149-152.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Roldán, S., Herrera, D., Sanz, M.: Biofilms and the tongue: therapeutical approaches for the control of halitosis. Clin. Oral Incest., 7, 2003, s. 189-197.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Roldán, S., Winkel, E. G., Herrera, D., Sanz, M., van Winkelhoff, A. J.: The effects of a new mouthrinse containing chlorhexidine, cetylpyridinium chloride and zinc lactate on the microflora of oral halitosis patients: a dual-centre, double-blind placebo-controlled study. Journal of Clinical Periodontology, 30, 2003, s. 427-434.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Rosenberg, M., Kulkarni, G. V., Bosy, A., McCulloch, C. A. G.: Reproducibility and sensitivity of oral malodor measurements with a portable sulphide monitor. Journal of Dental Research, 70, 1991, s. 1436-1440.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Scully, C., Greenman, J.: Halitosis (breath odor). Periodontology, 48, 2008, s. 66-75.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schmidt, N. F., Missan, S. R., Tarbet, W. J., Cooper, A. D.: The correlation between organoleptic mouth-odor ratings and levels of volatile sulfur compounds. Oral Surgery, Oral Medicine and Oral Pathology, 45, 1978, s. 560-567.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- van Steenberghe, D.: Breath malodor: a step by step approach. Quintessence Publishing: Copenhagen, 2004.
- van Steenberghe, D., Avontroodt, P., Peeters, W. et al.: Effect of different mouthrinses on morning breath. Journal of Periodontology, 72, 2001, s. 1183-1191.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Suarez, F. L., Furne, J. K., Springfield, J., Levitt, M. D.: Morning breath odor: influence of treatments on sulfur gases. Journal of Dental Research, 79, 2000, s. 1773-1777.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Tonzetich, J., Coil, J. M., Ng, W.: Gas chromatographic method for trapping and detection of volatile gas compounds from human mouth air. Journal of Clinical Dentistry, 2, 1991, s. 79-82.
Přejít na PubMed...
- Tonzetich, J., Ng, S. K.: Reduction of malodor by oral cleansing procedures. Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology, 42, 1976, s. 172-181.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Tonzetich, J.: Production and origin of oral malodor: a review of mechanisms and methods of analysis. Journal of Periodontology, 48, 1977, s. 13-20.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Tonzetich, J.: Oral malodour: an indicator of health status and oral cleanliness. Int. Dent. J., 28, 1978, s. 309-319.
- Yaegaki, K., Sanada, K.: Effects of two-phase oil-water mouthwash on halitosis. Clinical Preventive Dentistry, 14, 1992, s. 5-9.
- Yaegaki, K., Sanada, K.: Volatile sulfur compounds in mouth air from clinically healthy subjects and patents with periodontal disease. Journal of Periodontal Research, 27, 1992, s. 233-238.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.